Hos Facilitated Work Hub har vi erfart hvor avgjørende kulturell tilpasning er når internasjonale talenter integreres i norske arbeidsmiljøer. Før vi tok i bruk vår nåværende arbeidsmodell etablert i Vietnam, samarbeidet vi med ulike outsourcing-leverandører fra land som India og Ukraina. Selv om de tekniske ferdighetene holdt et svært høyt nivå, ble det raskt klart at den virkelige utfordringen var å navigere de kulturelle forskjellene mellom Norge og disse landene.

New call-to-action

Slik bygger vi broer mellom norsk og vietnamesisk arbeidskultur

Å forstå hverandre verbalt er én ting, men for å virkelig forstå den underliggende meningen bak kommunikasjon kreves det et felles kulturelt grunnlag. Når vi er oppmerksomme på hvordan kultur og kommunikasjon henger sammen, blir det enklere å forstå hverandre. Norske og vietnamesiske fagfolk kan kommunisere uten problemer, men ulikheter i tankegang, oppvekst og sosiale normer kan komplisere det å harmonisere forventninger, selv til grunnleggende, hverdagslige oppgaver. 

 

Kultur er nøkkelen

Gjennom prøving og feiling fant vi ut at forsøkene på å løse disse utfordringene eksternt fra Norge var ineffektivt. Løsningen? Kulturell tilpasning måtte integreres på den vietnamesiske siden. Ved å etablere et miljø der alle arbeider utelukkende med norske kunder, ble det enklere å innføre norsk arbeidskultur på en meningsfull og systematisk måte. Dette sikret at det vietnamesiske teamet ikke bare forsto hva vi trengte, men også hvorfor det var nødvendig.

 

I Norge oppmuntres det til samarbeid innad i utviklingsteam, kritisk tenkning, utfordring av status quo og idéutveksling. Det er her Norge skiller seg ut fra andre land som har tilpasset seg en mer amerikansk arbeidskultur hvor klare prosesser og roller er i fokus. Ofte er ansatte trent til å rette seg etter instruksjoner, ikke stille spørsmål ved dem. Hos Facilitated Work Hub jobber vi tett med våre vietnamesiske utviklere for å fremme den norske måten å arbeide på, nemlig aktivt engasjement og flatt hierarki. Vårt mål er at de skal føle seg trygge på å bidra med ideer og løsninger, akkurat som om de ville gjort hvis de satt på et norsk kontor.

Gruppebilde av DNV Imatis-teamet som står sammen, ikledd DNV Imatis-skjorter, og viser en positiv og inkluderende teamånd.

Utfordringer med kulturell tilpasning: Et hierarkisk samfunn

En av de største hindringene vi har møtt er Vietnams hierarkiske samfunnsstruktur. I Vietnam kan det å være uenig med en overordnet eller stille spørsmål ved autoritet bli sett på som respektløst, og kan til og med true ens jobb. I motsetning til dette trives og drives norsk arbeidskultur på innspill fra alle nivåer – det forventes at junioransatte deler sine tanker, og det er helt akseptabelt å si ifra til en leder når du tror at noe ikke vil fungere. Denne kontrasten i forventninger til ledelsen gjør kulturell tilpasning til en nyansert prosess.

 

For å overkomme dette har vi implementert strategier for å oppmuntre til åpen dialog. Vi gjør det klart at prøving og feiling er en naturlig del av arbeidet, og at det å påpeke feil på en konstruktiv måte blir verdsatt. Dette er ganske annerledes fra den vietnamesiske tankegangen, der det å gjøre eller si noe feil oppleves som noe dypt ubehagelig. Ved å modellere denne åpenheten og dele våre egne feil, bidrar vi til å bryte ned barrierer av frykt og bygge tillit. Det er viktig for vårt vietnamesiske team å se at det er trygt å gjøre feil og si sin mening.

 

Det finnes en økende tendens internasjonalt der sterke ledere tar beslutninger uten omfattende diskusjon, en modell som enkelte kan oppfatte som mer effektiv enn demokratiske beslutningsprosesser. Norge står imidlertid i den motsatte enden av denne skalaen, med en sterk tro på demokrati i arbeidslivet og bred involvering i beslutningsprosesser.

 

Oppmuntring til initiativ taking og tillit

I norsk arbeidskultur forventes det at ansatte proaktivt identifisere hva som må gjøres og foreslår løsninger. I vietnamesisk arbeidskultur, som i mange andre hierarkisk strukturerte arbeidsmiljøer, forventes det ofte at ansatte får detaljerte instruksjoner før de handler. Denne kontrasten kan føre til misforståelser hvis den ikke håndteres riktig og gjør at Norge skiller seg spesielt ut med sitt fokus på initiativ og selvstendighet i arbeidsoppgaver. Ved å fremme et mer åpent miljø og gjøre det klart at vi verdsetter innspill, har vi sett en betydelig forbedring i hvordan teamet vårt opererer.

 

Tillit spiller også en stor rolle i dette. Norge scorer høyt på globale tillitsindekser, med ansatte som stoler på ledelsen, kolleger og myndighetene. Vietnam har et mye lavere tillitsnivå til alle parter. Å bygge tillit med vårt vietnamesiske team har vært avgjørende for at de skal føle seg komfortable nok til å dele sine tanker og bidra fullt ut. Vi har lært at det å vise enda mer åpenhet enn vi ville gjort med norske kolleger bidrar til å skape en følelse av psykologisk trygghet.

 

Kulturkonsulenten: Veiled den kulturelle integrasjonen 

En nøkkel til vår suksess i Vietnam har vært involveringen av en dedikert kulturkonsulent. Vår kulturkonsulent spiller en viktig rolle i å legge til rette for overgangen til norsk arbeidskultur. Denne personen hjelper det vietnamesiske teamet med å forstå nyansene i norsk arbeidskultur og sikrer at de er rustet til å tilpasse seg den. Vi fant ut at det å ha en nordmann i Vietnam utgjør en stor forskjell. Det støttet ikke bare det vietnamesiske teamet i å tilpasse seg den norske arbeidsmåten, men hjalp også oss med å bedre forstå og integrere de kulturelle styrkene som våre vietnamesiske kolleger bringer til bordet.

 

Denne rollen er avgjørende for å sikre at det vietnamesiske teamet ikke bare jobber for et norsk selskap, men blir en integrert del av det. Kulturkonsulentens primære ansvar er å hjelpe teamet med å forstå forventningene, arbeidsdynamikken og samarbeidsmentaliteten som er essensiell i norske arbeidsplasser. Ved å ha noen på bakken i Vietnam, kan vi tilby kontinuerlig og praktisk støtte. Kulturkonsulenten bidrar til å bygge broer over kulturgapet ved å forklare subtile kulturelle nyanser. I tillegg er denne rollen en støttespiller som kan håndtere misforståelser direkte. Denne toveiskommunikasjonen sikrer at begge sider lærer og tilpasser seg, noe som gjør det samlede samarbeidet mer sømløst og produktivt.

 

Tilstedeværelsen av denne konsulenten forsterker vår forpliktelse til å skape et miljø der kulturforskjeller respekteres, uten å hindre fremgang. Denne veiledning har vært uvurderlig for å hjelpe vårt vietnamesiske team med å føle seg mer selvsikre i samsvar med norsk arbeidskultur. Les mer om vår kulturkonsulent her.

Vietnamesiske utviklere og norsk kunde samlet til møte hos Facilitated Work Hub Vietnam

Oppsummert, suksessen til Facilitated Work Hubs arbeidsmodell hviler på kulturell tilpasning. Ved å investere tid og krefter i å hjelpe vårt vietnamesiske team med å forstå og tilpasse seg norsk arbeidskultur, har vi skapt en mer sammenhengende, produktiv og engasjert arbeidsstyrke. Kulturelle forskjeller vil alltid eksistere, men med de riktige strategiene kan de navigeres for å bygge sterkere og mer effektive samarbeid.

 


 

Vår CEO, Øystein Baeko, har reist hele veien fra Australia og er kun i Norge frem til 6. desember 2024. Med planlagt besøk til Bergen, Trondheim, Stavanger, Porsgrunn, Sandefjord og Oslo, er dette en unik mulighet for et personlig møte. Vi kan også vurdere andre lokasjoner etter forespørsel. Ta kontakt i dag, med et begrenset tidsvindu anbefaler vi at du reserverer din tid raskt – book din avtale nå.

 

New call-to-action

Sofie Meyer

Written by Sofie Meyer

Sofie er Digital Content Creator i Facilitated Work Hub, og har ansvar for å lage og publisere ulike former for digital innhold.

Ønsker du å motta nye artikler
fra fagbloggen rett i innboksen?

 

"En fagblogg for toppledere og utviklingssjefer"
Av Facilitated Work Hub

Abonner her: